Op woensdag 29 en donderdag 30 januari organiseerden we met ons At Once team een hackaton. Een hackathon is een evenement waarin teams van deelnemers non-stop aan het werk zijn om binnen een korte tijd oplossingen voor aangereikte casussen te bedenken. Het woord hackaton is dus een samenstelling van 'hacken' en 'marathon'. We organiseerden deze 24 uur durende hackaton voor de studenten van de Thomas More Hogeschool in Geel.

 

Missie

De bedoeling was om aan de hand van doorgedreven data analyses een volgende wereldwijde epidemie te kunnen voorkomen. Door het lokaliseren van Patient Zero en de ontstaansreden te ontdekken van een epidemie, moeten de studenten in staat zijn predicties te kunnen uitbrengen. Of doeltreffende algoritmes om Patient Zero sneller te kunnen lokaliseren. Ter verduidelijking, Patient Zero is de persoon binnen een populatie die het eerst ziek is geworden.

De studenten gingen aan de slag met data over allerlei ziektes, virussen en epidemieën die we kennen in deze wereld. Tijdens het onderzoeken van deze data konden relaties worden ontdekt in ziektes die ontstaan in bijvoorbeeld Europa en zich al dan niet sneller wereldwijd verspreiden dan ziektes die ontstaan in Afrika. Wat zijn de meest beïnvloedende factoren bij wereldwijde ziekte-uitbraken? Zijn dit rivieren die door verschillende landen stromen? Of eerder dieren? Of wat met internationaal openbaar transport?

 

Thema

De hackaton is in een theatrale setting van start gegaan. Alle 100 studenten verzamelden in de inkomhal van gebouw B op het Thomas More domein. Plots verstoorde een verschroeiend luide sirene de gemoedsrust. Vier in Hazmat suits geklede mannen stormden de trappen af richting de studenten. De voorheen gemoedelijke sfeer veranderde snel op de Thomas More campus. De bende werd in het nauw gedreven door de in gele pakken geklede mannen. De hoofddokter van hen sprak de bende toe. Een uiterst agressieve epidemie is uitgebroken op de campus. Ieder van hen is een mogelijke patiënt en dient dan ook meteen in quarantaine geplaatst te worden voor verder onderzoek.

 

 

In groepen werden ze naar boven begeleid waar de onderzoeken van start zouden gaan. Tijdens de eerste screenings werden al snel patiënten geïdentificeerd die uiterst hoge concentraties vertoonden. Deze werden onmiddellijk uit de bende gehaald en naar afzonderlijke ruimtes voor behandeling gebracht. Dit waren uiteraard acteurs van At Once. De anderen werden na screening in de grote quarantaine ruimte begeleid. Mission Apocalytics ging van start.

 

 

Het spreekt voor zich dat we tijdens de voorbereidingen van onze hackaton absoluut geen idee hadden hoe brandend actueel het thema zou zijn 10 maanden later. Onze hackaton vond plaats op 30 en 31 januari, tegelijk met de uitbraak van het Corona virus. Toen het persbericht van de Thomas More Hogeschool werd uitgestuurd over de Hackaton, was dit meteen in het oog gesprongen van Het Laatste Nieuws en Radio 2. Beide mediabedrijven zijn langsgekomen om dit event te vereeuwigen in hun nieuwsarchieven.

 

Media

Lees hier het artikel op hln.be:

https://www.hln.be/in-de-buurt/geel/it-studenten-moeten-dodelijke-virusuitbraak-vermijden-tijdens-wedstrijd-opeens-brandend-actueel~ae4aa9ef/

 

En ook Radio 2 bracht hun steentje bij door een interview met enkele van de studenten af te nemen alsook iemand van de jury. Luister hier naar het interview (4:28).

 

Resultaat

Naast heel wat fun en acteergehalte stonden de studenten uiteraard nog voor de grootste uitdaging. De 24 uur durende hackaton. Eens van start gegaan konden de verschillende teams op vaste tijdstippen hulp inschakelen van professionals, onze At Once consultants. Dit zou hen inzichten verschaffen over mogelijke volgende stappen en steun bieden in het nemen van beslissingen op basis van hun data. Het team die op het einde van de 24 uren met de ‘beste’ case naar voor kwam, werd als winnaar bekroond. Hun case moeten ze brengen in de vorm van een presentatie die ze voorstellen aan een 6-koppige jury. De jury werd samengesteld met 6 experts op het gebied van Data Analytics:

  • Nick Wuyts: Managing Partner | BI Cluster ‘Connecting The Dots’
  • Neil Vets: Managing Partner | Qlik Partner ‘At Once’
  • Stijn Coenen: Coördinator Partnerships & Entrepreneurship | Hogeschool ‘Thomas More Hogeschool’
  • Wim Vanden Driessche: Founder & Managing Partner | Microsoft Ecosystem Cluster ‘InspireX Group’
  • Rik Brabants: Project Manager | Hogeschool ‘Thomas More Hogeschool’
  • Youri Torchalski: Senior Qlik Consultant | Qlik Partner ‘At Once’

De winnaars van onze tweede hackaton editie gingen naar huis met cadeaubonnen ter waarde van €500 en een berg respect door ons volledige team ;-)! Well done guys!

 

 

Video

Ben je benieuwd naar hoe wij en de studenten deze hackaton beleefd hebben? Bekijk dan de aftermovie die we hebben gemaakt. Dat kan via onderstaande link:

https://www.youtube.com/watch?v=kGELtiYZqmY&feature=youtu.be

 

 

About the author

Sales & Marketing Manager
At Once
Benjamin begeleidt organisaties en individuen in het proces hoe men data kan integreren, analyseren en inzichtelijk krijgen. Jouw aanspreekpunt voor commercieel gerichte vragen.

Comments

Add Comment

Subscribe to our newsletter

Receive regular industry updates and product releases straight to your inbox.
Register for our free TimeXtender Workshop

Register for our free TimeXtender Workshop

Register here

Vul hier uw gegevens in en ontvang de laatste versie van Qlik Sense

Dit formulier verzamelt uw naam, email adres en telefoon zodanig wij u belangrijke info omtrent Qilk kunnen versturen. Check onze privacy policy om een overzicht te krijgen van hoe wij uw gegevens beschermen en gebruiken.

We've just send the installation files to your email. Please check your inbox

Vul hier uw gegevens in en ontvang de laatste versie van QlikView

Dit formulier verzamelt uw naam, email adres en telefoon zodanig wij u belangrijke info omtrent Qilk kunnen versturen. Check onze privacy policy om een overzicht te krijgen van hoe wij uw gegevens beschermen en gebruiken.

We've just send the installation files to your email. Please check your inbox